Wat is mediation ?
Mediation komt van het Latijnse woord mediare: tussenbeide komen en dat zegt ook precies wat mediation beoogt.
Mediation is een vorm van bemiddeling met als doel het vinden van een oplossing bij een conflict. Een neutrale deskundige, de mediator, begeleidt de betrokkenen bij het vinden van een oplossing die voor hen allen aanvaardbaar is. Daarbij staan de belangen van de betrokkenen centraal.
Mediation is een veelal kort traject. Driekwart van de behandelde mediations bij Graafland Mediation wordt binnen zes weken afgerond. Het begint meestal met een korte telefonische intake, waarna een of meerdere gesprekken plaatsvinden. Dat kunnen een op een gesprekken zijn dan wel gezamenlijke besprekingen. De mediation eindigt als de overeengekomen uitkomst is vastgelegd. Ruim tweederde van de mediations eindigt met een vrijwillig bereikte, gezamenlijke oplossing.
Soms komen betrokkenen er niet uit. Dan stopt de mediation zonder overeengekomen afspraken.
Uw verwachting van mediation
Van Graafland Mediation kunt u het volgende verwachten:
- Een actieve regie-rol van de mediator
- Vertrouwelijkheid van de mediation
- Neutraliteit van de mediator
- Vrijwillige deelname
- Oplossingsgerichte mediation
De gesprekken worden in een vertrouwelijke sfeer gevoerd. Wat besproken wordt blijft binnenskamers. Deelnemers bepalen wat eventueel naar buiten wordt gebracht.
De mediator is actief bij het proces betrokken, maar blijft neutraal: hij geeft geen mening of oordeel over de problemen die spelen of over mogelijke oplossingen. Het zijn de deelnemers die gezamenlijk de uitkomst van de mediation bepalen.
Deelnemers doen vrijwillig mee aan de gesprekken. Op elk moment kan men stoppen met de mediation. Vrijwilligheid betekent niet vrijblijvendheid. Betrokkenen bij een mediation zeggen toe zich in te spannen om naar elkaar te luisteren en naar oplossingen te zoeken.
Wanneer u deelneemt aan een mediation mag u erop rekenen dat uw stem gehoord wordt en dat uw inbreng telt.
Inschakeling mediation
Er zijn verschillende wijzen waarop mediation kan worden ingeschakeld::
de betrokkenen zijn het samen eens over het inschakelen van een mediator en leggen het verzoek aan hem voor
één van de betrokkenen benadert de mediator met het verzoek om bemiddeling. De mediator neemt vervolgens contact op met de andere betrokkene(n) en gaat na of deze ook voor bemiddeling voelt
één derde benadert de mediator met het verzoek om bemiddeling. Meestal is het iemand die niet rechtstreeks bij het conflict is betrokken, maar die er wel een belang bij heeft dat het probleem wordt aangepakt daarnaast wordt Graafland Mediation ondermeer benaderd door de rechtbank, advocaten en juridisch loket
In alle genoemde gevallen besteedt de mediator apart aandacht aan de vraag of het probleem geschikt is voor mediation en of betrokkenen bereid zijn aan de randvoorwaarden te voldoen.
Voordelen van mediation
Welke voordelen zijn er voor u bij mediation boven het beslechten van een conflict via advocaat cq rechter?
- snelheid: de deelnemers bepalen het tempo
- de oplossing wordt gezamenlijk gevonden
- geen onnodige beschadiging van relaties
- men communiceert rechtstreeks met elkaar
- de kosten liggen beduidend lager dan in de gebruikelijke juridische procedures. Betrokkenen schakelen gezamenlijk één persoon in, de mediator. Dat is anders dan in juridische procedures waarbij ieder een advocaat inschakelt.
- informeel traject
- deskundige begeleiding met als doel het vinden van oplossingen
- niet eindeloos uitdiepen van het verleden
- de blik richten op de toekomst